Met de komst van nieuwe wetten rondom de arbeidsmarkt, ziet Arjen de Boer een significante verschuiving in het Nederlandse ondernemingsklimaat. Waar voorheen flexibiliteit en ondernemerschap centraal stonden, dreigen we richting een generieke aanpak te gaan voor specifieke problemen. “Nieuwe wetten halen het ondernemerschap uit Nederland”, waarschuwt de CEO van House of Redmore. “Juist in een tijd waarin Nederland zijn positie in Europa en de rest van de wereld moet behouden.”
De Boer schetst een wereld waarin geopolitieke verschuivingen, zoals een meer op zichzelf gericht Amerika onder Trump, een sterke Europese samenwerking noodzakelijk maken. Tegelijkertijd ziet hij in Nederland veranderende behoeften bij klanten.
“Het is niet meer one size fits all”, aldus De Boer. “Ik zie een veranderende arbeidsmarkt met schaarste, een nieuwe generatie, een veranderende klant en AI.”
Daarnaast voorziet hij dat zzp’ers een andere rol zullen innemen in de toekomst. “Wat we de afgelopen tien tot twintig jaar hebben geleerd biedt niet langer een garantie voor succes. We zullen ons dus moeten aanpassen.”
De strategische keuzes van House of HR, het moederbedrijf van House of Redmore, die sterk inzetten op lokaal ondernemerschap, beginnen volgens De Boer hun vruchten af te werpen.
“Samen met het management van onze boutiques (Triple A, ITDS, Agium, Profource, Talent&Pro en Vialegis) en onze klanten binnen de financiële dienstverlening, overheid en grootzakelijke sector bespreken wij continu nieuwe vormen van dienstverlening.”
De toekomst vraagt om flexibiliteit, niet om controle
En daar is zeker behoefte aan, constateert De Boer. “Laten we eerlijk zijn: de arbeidsmarkt van morgen ziet er fundamenteel anders uit: we hebben te maken met een nieuwe generatie die flexibel wil werken, klanten hebben steeds vaker behoefte aan maatwerkoplossingen en de wereld vraagt steeds meer om snelheid en aanpassingsvermogen, zeker onder invloed van AI.”
“Het idee dat we terug kunnen naar vaste structuren en ouderwetse modellen is pure nostalgie”, concludeert hij.
Diverse businessmodellen
House of Redmore, een adviesgroep met meer dan 2.500 medewerkers verspreid over Europa, heeft volgens De Boer een unieke positie in de markt. “We opereren op het snijvlak van business en IT. We kunnen de strategie bedenken, implementeren en uiteindelijk zorgen voor operationele ondersteuning.”
“Klanten willen niet alleen mensen zelf aannemen, maar juist flexibel kunnen op- en afschalen.”
Deze veelzijdigheid stelt House of Redmore in staat om klanten te ondersteunen bij strategievorming, implementatie en operationele uitvoering. “Onze roots liggen in het bedenken en realiseren van strategieën, maar we gaan verder dan dat. Klanten willen tegenwoordig ook stukken werk uitbesteden.”
Een goed voorbeeld hiervan is de groeiende vraag naar nearshoring. “Waar werk vroeger naar India werd uitbesteed, zien we nu een verschuiving dichter bij huis in Europa, op weg naar een ‘more resilient Europe’”, merkt De Boer op.
Met operaties in Polen en Portugal biedt House of Redmore klanten de mogelijkheid om werk uit te besteden aan betrouwbare teams binnen Europa. “We zien een stijgende vraag naar deze oplossing. Klanten willen flexibele en hoogwaardige ondersteuning, en wij hebben de capaciteit en expertise om dat te leveren.”
Performance Center
Naast nearshoring investeert House of Redmore in zijn performance center, een model dat al veelbelovende resultaten heeft opgeleverd. “In 2025 zal blijken dat we in Nederland een tekort hebben aan onder andere senior hypotheekacceptanten. Wij hebben een model ontwikkeld waarbij we teams van seniors, mediors en juniors combineren om werkzaamheden in huis uit te voeren. De resultaten van de eerste pilots zijn opzienbarend”, vertelt De Boer enthousiast.
“Ik blijf pleiten voor een ondernemend Nederland. Daar ligt onze kracht en onze toekomst.”
Het performance center van House of Redmore biedt niet alleen oplossingen voor de hypotheekmarkt, maar ook voor uitdagingen rondom de nieuwe pensioenwet. “Klanten willen niet alleen mensen zelf aannemen, maar juist flexibel kunnen op- en afschalen. Ons performance center biedt precies die mogelijkheid.”
Een ander belangrijk initiatief is het ‘attract-train-deploy’-model, waarbij professionals eerst meedraaien op een project en daarna in dienst kunnen treden bij de klant. “Dit biedt klanten een flexibele manier om goed opgeleide en al ingebedde professionals te integreren in hun organisatie. Opleiding wordt cruciaal om mensen langer aan de slag te kunnen houden”, legt De Boer uit.
Ondernemerschap in gevaar
Ondanks deze nieuwe proposities maakt De Boer zich zorgen over de toekomst van ondernemerschap in Nederland. “We proberen in Nederland een generieke oplossing te vinden voor specifieke problemen”, zegt hij. “Dat werkt niet. Er is geen homogene groep van werkend Nederland. Natuurlijk moet misbruik worden aangepakt, maar elke nieuwe wetgeving brengt ook nieuwe mazen met zich mee.”
Hij benadrukt het belang van een sterk en flexibel ondernemingsklimaat. “In een wereld die steeds complexer wordt, moeten we oppassen dat we onze slagkracht niet verliezen. Dienstverlening is waar Nederland groot in is geworden. Als we dat beteugelen, verliezen we ons onderscheidend vermogen en onze concurrentiepositie ten opzichte van andere landen.”
Hij doet dan ook een duidelijke oproep: “Er blijft schaarste aan personeel. Het is cruciaal dat we ondernemerschap blijven stimuleren en de flexibiliteit behouden die ons land sterk maakt. Haal het ondernemerschap niet uit Nederland.”
De Boer gelooft in een toekomst waarin zowel House of Redmore als zijn klanten futureproof zijn. “We blijven investeren in innovatieve oplossingen, van nearshoring tot performance centers met behulp van AI, om in te spelen op de behoeften van onze klanten. Maar bovenal blijf ik pleiten voor een ondernemend Nederland. Daar ligt onze kracht en onze toekomst.”